- Ουρανία Κάππου
10 παιχνίδια ορθογραφίας

Η ορθογραφία είναι ένας εφιάλτης τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς και τους δασκάλους, οι οποίοι ψάχνουν τρόπους για να διευκολύνουν την εμπέδωση. Η εκμάθηση της ορθογραφίας έχει συχνά τη μορφή της απομνημόνευσης. Έπειτα, ο δάσκαλος ή ο γονιός υπαγορεύει, τα παιδιά γράφουν κι αν κάνουν λάθη, τα καταγράφουν πολλές φορές από κάτω.
Ο τρόπος αυτός δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικός και αρκετός. Και σίγουρα δεν είναι ευχάριστος για τα παιδιά. Ένα παιχνίδι είναι πάντοτε προτιμότερο.
Ας δούμε ορισμένα παιχνίδια ορθογραφίας που μπορούν να παίξουν τα παιδιά στο σπίτι με τους γονείς ή ακόμα και στο σχολείο με τον δάσκαλο ή τη δασκάλα.
1. Η λίστα
Αναθέστε στα παιδιά να ετοιμάσουν τη λίστα για τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ ή μια λίστα με όσα θα πρέπει να πάρουν μαζί για το ταξίδι ή μια λίστα με όλα όσα έχουν να κάνουν μέσα στην εβδομάδα.
2. Πόσες λέξεις μπορείς να θυμηθείς;
Διαλέγετε ένα γράμμα από το αλφάβητο και βάζετε χρονόμετρο. Ο καθένας γράφει σε ένα χαρτί όσες περισσότερες λέξεις μπορεί να σκεφτεί που να αρχίζουν από αυτό το γράμμα μέχρι να τελειώσει ο χρόνος.
3. Η συνέντευξη
Ένα παιχνίδι ρόλων που καλλιεργεί πολλές δεξιότητες, μα μπορούμε να εντάξουμε και τη γραφή και την ορθογραφία. Οι γονείς, τα αδέρφια ή οι συμμαθητές στην περίπτωση της τάξης αναλαμβάνουν τον ρόλο του συνεντευξιαζόμενου. Μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο καλλιτέχνη ή οποιοδήποτε άλλου επαγγελματία ή και να υποδυθούν τον εαυτό τους. Το παιδί που αναλαμβάνει τον ρόλο του δημοσιογράφου προετοιμάζει και καταγράφει τις ερωτήσεις. Έπειτα, αφού πάρει τη συνέντευξη, καταγράφει και τις απαντήσεις.
4. Συνέχισε την ιστορία
Ξεκινά ο ένας γράφοντας μία πρόταση ως αρχή στην ιστορία. Κρύβει την πρόταση κι αφήνει να φαίνεται μόνο η τελευταία λέξη. Ο επόμενος γράφει με τη σειρά του μια πρόταση με αφετηρία την τελευταία λέξη του προηγούμενου. Συνεχίζετε με αυτόν τον τρόπο μέχρι να γεμίσετε τη σελίδα μετά διαβάζετε την περίεργη ιστορία που φτιάξατε.
5. Βρες το ρήμα
Ο καθένας γράφει 10 ρήματα σε ένα χαρτί χωρίς να τα δει ο άλλος. Έπειτα, ένας - ένας αναπαριστά με παντομίμα τα ρήματα που έγραψε ώστε να τα μαντέψει ο άλλος.
6. Παρατήρησε τον χώρο
Διαλέξτε έναν χώρο. Μπορεί να είναι ένα δωμάτιο του σπιτιού, κάποιος χώρος σε άλλο κτήριο ή εξωτερικός χώρος. Βάλτε χρονόμετρο και καταγράψτε σε ένα χαρτί όσα περισσότερα αντικείμενα μπορείτε να βρείτε στον χώρο αυτό.
7. Μικροί δάσκαλοι
Ένα ακόμα παιχνίδι ρόλων. Τα παιδιά αναλαμβάνουν τον ρόλο του δασκάλου και οι γονείς των μαθητών. Τους δίνετε ένα κείμενο και τους αναθέτετε να σας το διδάξουν. Σας το διαβάζουν, εξηγούν, κάνουν ερωτήσεις και σας ρωτούν την ορθογραφία λέξεων.
8. Λέξεις στην άμμο
Πάρτε ένα μεγάλο μακρόστενο σκεύος ή κουτί και αφαιρέστε το καπάκι. Ρίξτε μέσα άμμο ή αλεύρι, ζάχαρη κλπ. Πείτε μία λέξη στο παιδί και ζητήστε να τη «σχεδιάσει» στην άμμο. Ακόμα καλύτερα εάν επισκεφθείτε μία παραλία και το εφαρμόσετε εκεί.
9. Κουίζ
Φτιάξτε κάρτες με λέξεις. Στη μία κάρτα θα είναι γραμμένη η λέξη με σωστή ορθογραφία και στην άλλη με λανθασμένη. Το παιδί πρέπει να διαλέξει το σωστό. Εάν παίζουν περισσότερα παιδιά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα αυτοσχέδιο μπάζερ και να απαντά όποιος «πάτησε» πρώτος το μπάζερ.
10. Θυμήσου τον στίχο
Ακούμε ένα τραγούδι και δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στους στίχους. Όταν το τραγούδι τελειώσει γράφουμε όσους περισσότερους στίχους του τραγουδιού μπορούμε να θυμηθούμε.
Στο τέλος κάθε παιχνιδιού συζητάμε φυσικά τις λέξεις που συναντήσαμε και την ορθογραφία τους. Δεν υπάρχει λόγος για δεικτικό ύφος κι έντονη επισήμανση των λαθών. Το ζητούμενο δεν είναι τα παιδιά να νιώσουν άσχημα για όσα δεν ξέρουν, μα να τα μάθουν.
Συντάκτρια: Ουρανία Κάππου