top of page
  • Ουρανία Κάππου

Ακμή στην εφηβεία και χαμηλή αυτοεκτίμηση



Η ακμή κάνει την εμφάνισή της στην εφηβεία και την προεφηβεία, γύρω στην ηλικία των 12 ετών, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο. Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν το πότε θα εμφανιστεί, σε ποιο σημείο, με ποια μορφή και ένταση και πόσο θα διαρκέσει. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η ακμή συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή. Την έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας κυρίως με το πρόσωπο, καθώς αυτό είναι το πιο εμφανές, αλλά συχνά αφορά και σε άλλα μέρη του σώματος.


Η ακμή μπορεί να αποτελέσει κάποιες φορές εμπόδιο σε όλα αυτά. Παιδιά που δεν έχουν καλλιεργήσει την αυτοεκτίμηση και την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους μπορεί να αισθανθούν μειονεκτικά σε σχέση με συνομήλικους που δεν έχουν τόσο έντονη ακμή ή καθόλου. Εάν δεχθούν και κάποιο αρνητικό σχόλιο ή ακόμα και bullying, τότε τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα.


Η ψυχολογική στήριξη και η ψυχική ενδυνάμωση των παιδιών είναι εξαιρετικής σημασίας, ώστε να μην τα καταβάλει οποιοδήποτε σχόλιο για την εμφάνιση τους ή και μόνο η σκέψη πως υστερούν σε κάτι μόνο και μόνο επειδή έχουν ακμή. Από πολύ μικρή ηλικία καλό είναι να δείχνουμε στα παιδιά πόσο σημαντική είναι η συμπεριφορά μας προς τους άλλους και πόσο ασήμαντη είναι απλώς η εικόνα μας. Συνήθως ακούμε να λένε στα μικρά αγοράκια και κοριτσάκια πόσο όμορφα είναι, καλλιεργώντας τους έτσι την πεποίθηση πως να είσαι όμορφος/όμορφη είναι κάτι σημαντικό. Τα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται από τα μέσα εντείνουν την αντίληψη πως το ωραίο και το φαινομενικά τέλειο είναι και το θελκτικό.


Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι ψυχολόγοι του σχολείου, εφόσον υπάρχουν, μπορούν να συνεργαστούν, ώστε να προσφέρουν στα παιδιά τη στήριξη που χρειάζονται κατά την περίοδο της εφηβείας.

Δράσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησης και αυτοεικόνας, καθώς και δράσεις ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ των συμμαθητών και συμμαθητριών είναι πολύ χρήσιμες.


Όσον αφορά στην ακμή συγκεκριμένα, επιβάλλεται ίσως η επίσκεψη σ' έναν δερματολόγο που θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Αυτό θα τονώσει εν μέρει το ηθικό, αλλά φυσικά δεν είναι μόνο η ακμή το ζητούμενο. Ενδέχεται οι έφηβοι να επηρεάζονται και από το βάρος τους, το ντύσιμο τους, την επίδοση τους στα μαθήματα. Ενισχύουμε, λοιπόν, με κάθε ευκαιρία την αντίληψη που έχουν για τον εαυτό τους και τις μεταξύ τους σχέσεις, καθώς οι απορρίψεις στην ηλικία αυτή βιώνονται πολύ έντονα.



Συντάκτρια: Ουρανία Κάππου



bottom of page