• Ουρανία Κάππου

Ας μιλήσουμε για τα intersex παιδιάIntersex ή διαφυλικό παιδί είναι αυτό του οποίου το βιολογικό φύλο δεν μπορεί να καθοριστεί αμιγώς άρρεν ή θήλυ, καθώς ορισμένες φυσικές διαφοροποιήσεις (χρωμοσωμικές, ορμονικές, ανατομικές) δεν το επιτρέπουν. Εάν ένα άτομο είναι διαφυλικό μπορεί να εντοπιστεί πριν τη γέννηση του, κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, κατά την εφηβεία ή την ενήλικη ζωή του ή και ποτέ εάν οι διαφοροποιήσεις είναι εξαιρετικά μικρές. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να έχει φαινομενικά χαρακτηριστικά αγοριού ή κοριτσιού, αλλά τα γεννητικά του όργανα να παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις που παραπέμπουν στο αντίθετο φύλο. Άλλες διαφοροποιήσεις μπορεί να αφορούν στο αναπαραγωγικό σύστημα, στο στήθος, την τριχοφυΐα, την κατανομή του λίπους, το ανάστημα κλ. π.


Παλαιότερα, όταν γινόταν αντιληπτό κατά τη διάρκεια της κύησης ότι πρόκειται για διαφυλικό παιδί, οι γιατροί ίσως πρότειναν συχνά τη διακοπή της κύησης. Αυτό δεν έχει πάψει να συμβαίνει μέχρι και σήμερα σε ορισμένες περιπτώσεις. Το διαφυλικό παιδί μπορεί να αντιμετωπιστεί με καχυποψία και προκατάληψη ακόμα κι απ' τους ίδιους τους μελλοντικούς γονείς. Είναι κυρίως η άγνοια αυτή που προκαλεί αντίστοιχες αντιδράσεις. Η επιστήμη έχει αποδείξει πως το διαφυλικό παιδί είναι απόλυτα υγιές και οι διαφοροποιήσεις που παρουσιάζει είναι απόλυτα φυσιολογικές.


Ίσως ακόμα να προταθεί και χειρουργική επέμβαση, ώστε το παιδί να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ενός μόνο φύλου. Τέτοιες επεμβάσεις ενδεχομένως αντί να βοηθήσουν να προκαλέσουν προβλήματα που θα ταλαιπωρήσουν το παιδί. Μια χειρουργική επέμβαση συστήνεται μόνο όταν συντρέχουν λόγοι υγείας και καλό είναι οι γονείς να συμβουλευτούν πάνω από μία πηγές για να αποφασίσουν.


Στο πιστοποιητικό γέννησης οι γονείς θα κληθούν να επιλέξουν εάν θα καταγράψουν το παιδί τους άρρεν ή θήλυ. Δυστυχώς η κοινωνία μας σε μεγάλο βαθμό δεν αναγνωρίζει νομικά την ποικιλομορφία των φύλων, επομένως αναγκαστικά θα πρέπει να γίνει μια επιλογή. Στην πορεία της ζωής του το παιδί μπορεί να αποφασίσει ότι η ταυτότητα φύλου που επιλέχθηκε για εκείνο δεν του ταιριάζει κι έτσι να επιθυμεί να ζήσει με διαφορετικό κοινωνικό φύλο από αυτό που αναγράφεται στα χαρτιά, κάτι το οποίο φυσικά και είναι δικαίωμα του. Στην Ελλάδα, το 2017, ψηφίστηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίο η ταυτότητα φύλου μπορεί να αλλάξει και στα χαρτιά από την ηλικία των 15 ετών, έπειτα από ορισμένες διαδικασίες.


Ένας γονιός είναι φυσικό να φοβηθεί να φέρει στον κόσμο ένα διαφυλικό παιδί, καθώς υποψιάζεται πως το παιδί αυτό ίσως βιώσει εκφοβισμό και κοινωνικό αποκλεισμό. Η στήριξη και η κατάλληλη πλαισίωση του παιδιού μπορούν σχεδόν να εξαλείψουν αυτή την πιθανότητα.

Η ρατσιστική κι εκφοβιστική συμπεριφορά οφείλεται κυρίως στην άγνοια και στην έλλειψη παιδείας που δυστυχώς διαιωνίζεται από γενιά σε γενιά. Ο γονιός οφείλει, πέρα απ' το να ενημερωθεί ο ίδιος, να ενημερώσει και οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα στην οποία εμπλακεί το παιδί με βασικότερη αυτή του σχολείου.


Οι εκπαιδευτικοί και τα άλλα παιδιά ίσως χρειαστεί να ενημερωθούν από εξειδικευμένους επιστήμονες. Η γνώση αυτή φυσικά θα έπρεπε να παρέχεται έτσι κι αλλιώς μέσα από αντίστοιχο μάθημα Αγωγής Υγείας, το οποίο ελπίζουμε να αρχίσει να διδάσκεται σε όλα τα σχολεία. Καλό είναι να διαβάσετε τον οδηγό για τη στήριξη intersex παιδιών που έχουν συντάξει οργανώσεις που ασχολούνται με τα διαφυλικά άτομα, ώστε να λάβετε σφαιρική γνώση.


Ας μιλήσουμε επιτέλους για τα intersex παιδιά, τα οποία είναι πολύ περισσότερα απ' ό,τι νομίζουμε. Δεν είναι αόρατα, δεν αντιμετωπίζουν καμία ασθένεια ή αναπηρία. Δεν έχει σημασία αν είναι αγόρια ή κορίτσια ή τίποτα απ' τα δύο. Είναι παιδιά, είναι άνθρωποι κι αυτό αρκεί για να μην καταπατούμε τα δικαιώματά τους. Ας διαβάσουμε, ας ενημερωθούμε κι ας γνωρίσουμε επιτέλους τον πολύχρωμο κόσμο στον οποίο ζούμε.Συντάκτρια: Ουρανία Κάππου