• Ουρανία Κάππου

Πότε μπορεί να γίνει διάγνωση για τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ);Αυτό που συνήθως ακούμε να αποκαλείται αυτισμός ορθότερα ορίζεται ως Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). Πρόκειται για αναπτυξιακές διαταραχές που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα λειτουργικών και επικοινωνιακών δυσκολιών και όχι για μαθησιακές δυσκολίες με τις οποίες ίσως να συγχέονται λανθασμένα.


Οι διαταραχές αυτές μπορούν πλέον να διαγνωστούν ακόμα και πριν την ηλικία των 3 ετών, αναλόγως τη διαταραχή και τη βαρύτητα της εικόνας.

Εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας μπορούν να σας κατευθύνουν και να προβούν στη διάγνωση, ιδανικά μια διεπιστημονική ομάδα πολλών ειδικοτήτων, όπως παιδοψυχίατροι, αναπτυξιολόγοι, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές.


Ενδείξεις που χρήζουν διερεύνησης κατά τους πρώτους 18 μήνες της ζωής του παιδιού μπορεί να είναι η έλλειψη δακτυλοδειξίματος ή χειρονομιών, η σπάνια ή φτωχή μίμηση, η απουσία μεμονωμένων λέξεων σε ηλικία 16 μηνών, η απουσία χαμόγελου, η μη ανταπόκριση στο άκουσμα του ονόματος και η απώλεια γλωσσικών ή κοινωνικών δεξιοτήτων που είχαν κατακτηθεί.


Άλλες ενδείξεις σε μεταγενέστερη ηλικία μπορεί να είναι η μειωμένη βλεμματική επαφή, η δυσκολία στη γλωσσική κατανόηση κι έκφραση, η κυριολεκτική κατανόηση του λόγου και η δυσκολία κατανόησης της ειρωνείας και του χιούμορ, η ηχολαλία, οι εμμονές, η αποστροφή προς ορισμένα περιβαλλοντικά ερεθίσματα, όπως δυνατοί ήχοι.


Όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση τόσο πιο άμεσα θα ξεκινήσει και η κατάλληλη σειρά παρεμβάσεων και θεραπειών που θα σχεδιαστούν από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Βασικό στοιχείο για την επιτυχία οποιασδήποτε παρέμβασης είναι η υποστήριξη από την πλευρά των γονέων. Η σωστή πλαισίωση του παιδιού θα εξασφαλίσει και τα καλύτερα αποτελέσματα.


Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πως οι επιστημονικές μελέτες έχουν προχωρήσει πολύ όσον αφορά στις ΔΑΦ και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι μια δαταραχή, μια διαφορετικότητα, που θέλει προσοχή και παρακολούθηση, αλλά που δε στερεί τίποτα από την παιδική ηλικία των παιδιών.Συντάκτρια: Ουρανία Κάππου