top of page
  • Ουρανία Κάππου

Τα δικαιώματα των μικρών αναγνωστριών και αναγνωστών



Όταν τα παιδιά ακούν τη λέξη δικαίωμα, συχνά ρωτούν τι είναι αυτό. Τους φαίνεται σαν κάτι που ανήκει περισσότερο στον κόσμο των μεγάλων. Κι αυτό γιατί δεν τους μιλάμε πολύ για τα δικά τους δικαιώματα με αποτέλεσμα να μην ξέρουν καν πως υπάρχουν. Τα δικαιώματά τους βρίσκονται παντού. Ακόμα και σ' αυτά τα απλά και καθημερινά που κανείς θα έλεγε πως δεν υπάρχει λόγος.


Ας δούμε, λοιπόν, πώς μεταφράζεται το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της αυτονομίας, όταν έχουμε να κάνουμε με μια μικρή αναγνώστρια κι έναν μικρό αναγνώστη, σύμφωνα με τον δεκάλογο του Γάλλου συγγραφέα, Ντανιέλ Πενάκ.

1. Έχεις δικαίωμα να μη διαβάζεις.

Μπορείς να επιλέξεις πότε θα διαβάσεις το βιβλίο σου και πότε δε θέλεις να το κάνεις.


2. Έχεις δικαίωμα απλώς να ξεφυλλίζεις ένα βιβλίο.

Δε χρειάζεται να διαβάζεις κάθε βιβλίο που έχεις. Αν θέλεις, μπορείς κάποιο απλώς να το ξεφυλλίσεις και να δεις τις εικόνες.


3. Έχεις δικαίωμα ν' αφήσεις στη μέση ένα βιβλίο.

Αν ξεκίνησες να διαβάζεις ένα βιβλίο και τελικά δε σου αρέσει, δε χρειάζεται να πιεστεί για να το τελειώσεις. Υπάρχουν χιλιάδες άλλα βιβλία που περιμένουν να διαβαστούν και σου αξίζει να αφιερώνεις τον χρόνο σου σε κάτι που σου αρέσει πραγματικά.


4. Έχεις δικαίωμα να διαβάζεις το ίδιο βιβλίο όσες φορές θέλεις.

Εάν ένα βιβλίο σου αρέσει τόσο, μπορείς να το διαβάζεις ξανά και ξανά.


5. Έχεις δικαίωμα να διαβάζεις ό,τι σου αρέσει.

Είναι προσωπική σου επιλογή το βιβλίο που θα διαβάσεις, γιατί εσύ ξέρεις καλύτερα τον εαυτό σου και το γούστο σου.


6. Έχεις δικαίωμα να νιώθεις ήρωας/ηρωίδα του βιβλίου που διαβάζεις.

Όσο διαβάζεις ένα βιβλίο, αλλά και αργότερα, μπορείς να ταξιδέψεις κι εσύ με τη φαντασία σου και να ζήσεις όσα και ο ήρωας/ηρωίδα.


7. Έχεις δικαίωμα να διαβάζεις οπουδήποτε.

Μπορείς να πάρεις το βιβλίο σου παντού μαζί σου και να ξεκινήσεις την ανάγνωση όποτε θέλεις.


8. Έχεις δικαίωμα να ψάχνεις πληροφορίες στα βιβλία που διαβάζεις.

Μέσα από τα βιβλία μπορείς να μάθεις δεκάδες καινούρια πράγματα και μπορείς να ψάξεις όσο θέλεις μέχρι να βρεις αυτό που σε ενδιαφέρει πραγματικά και σου φαίνεται χρήσιμο.


9. Έχεις το δικαίωμα να διαβάζεις δυνατά, χωρίς να ενοχλείς.

Εάν θέλει μπορείς να διαβάσεις μεγαλόφωνα το βιβλίο σου. Ακόμα και να αλλάζεις τη φωνή σου και να φτιάχνεις μια δική σου μικρή θεατρική παράσταση. Φυσικά χωρίς να ενοχλείς μα και χωρίς να σε ενοχλούν!


10. Έχεις το δικαίωμα να απαιτείς ησυχία όταν διαβάζεις.

Όπως κι εσύ προσπαθείς να μην ενοχλείς, έτσι και οι άλλοι, όταν διαβάζεις, θα πρέπει να σε σεβαστούν.


Ας διαβάσουμε τον παραπάνω δεκάλογο στους μικρούς αναγνώστες και στις μικρές αναγνώστριες. Και φυσικά πρέπει να τον θυμόμαστε και οι μεγάλοι. Για να σεβόμαστε τα δικαιώματα των μικρών και να τα προστατεύουμε. Αλλά και τα δικά μας. Γιατί κι εμείς, μπορεί να μην είμαστε μικροί και μικρές, αλλά είμαστε αναγνώστες και αναγνώστριες.



Συντάκτρια: Ουράνια Κάππου

bottom of page